Ak ste sa rozhodli, že miesto kupovania sušených byliniek a korenín si budete bylinky samé pestovať v kuchyni, gratulujeme vám. Chuť čerstvých byliniek sa s tými sušenými nedá ani porovnať. Preto vám v dnešnom článku poradíme, ktoré bylinky by vám nemali chýbať v kuchyni a sú jednoduché na vaše pestovateľské začiatky.

 

Začnite s bazalkou pravou

Považujeme ju za kráľovnú byliniek a to naozaj právom. Patrí medzi jednoročné rastliny. Predpestujeme ju v byte a až niekedy v máji ju môžete vysadiť vonku. Vyžaduje si plné slnko a riadnu závlahu. Používame najmä čerstvé lístky do omáčok, polievok, zeleninových šalátov, mletého mäsa, cestovinových jedál alebo aj na pizzu, závisí od chutí. Pôsobí blahodárne na nervový systém.

Rozmarín lekársky by ste mali určite v kuchyni mať

Túto bylinku nájdete hlavne pri mori, pretože sa jej v tomto ekosystéme mimoriadne darí. Rozmarín je známy najmä preto, že lieči, čistí a ochraňuje. Rozmarín je celoročne zelený a v prírode dorastá až do výšky 2 metrov. Je veľmi citlivý na mráz. Zakoreňujeme z polodrevitých odrezkov vo vlhkom piesku. Pôdu má rád humusovú, vápenatú a priepustnú a samozrejme plné slnko. Má výraznú arómu, preto ho využívame vo veľmi malom množstve a krátko pred dokončením jedál. Hodí sa do olejov, dresingov, majonéz a marinád.

Rukolu siatu poznáme všetci

V poslednej dobe prišlo rukole na chuť veľa ľudí, možno preto, že svojou chuťou je podobná púpave. Pochádza zo Stredomoria a patrí medzi kapustovité rastliny. Je výbornou dietetickou bylinou. Jedlu dáva sviežu pikantnosť. Z jej semien, ktoré obsahujú až 30 % oleja, sa vo Francúzsku vyrába ostrá horčica a olej sa využíva na nakladanie zeleniny. Nájdeme ju predovšetkým v zeleninových šalátoch, na pizzy, v cestovinách, nátierkách, majonéze, omeletách, ale aj v paštekách.

 

Komentáre