
slow carb diéta
Nie všetky nízko sacharidové diéty sú rovnaké. Kým veľa populárnych diét, ako napríklad keto diéta, sa zameriava na extra prísun určitých cenných zložiek potravy – v tomto prípade bielkovín, iné redukčné programy cielia skôr na čerstvé potraviny a obmedzený príjem sacharidov.
Čo tak skúsiť zdravé chudnutie? Predstavujeme diétny hit minulého leta – diétu Slow Carb.
Princíp diéty Slow Carb
Princíp diéty spočíva v konzumácii mäsa so strukovinami a zeleninou, a to takmer ku každému jedlu počas dňa. Základom je náhrada rafinovaných cukrov za tie „pomalšie“, ktoré sa dlhšie trávia a lepšie zasýtia.
Čo je Slow Carb diéta?
Ide o rozdiel medzi jednoduchými a zložitými sacharidmi. Zameriava sa na zložité sacharidy, ktorých trávenie trvá dlhšie. Diéta povoľuje konzumovať päť hlavných skupín potravín – živočíšne bielkoviny, zeleninu, strukoviny, zdravé tuky a korenie, a to v 4 jedlách denne šesťkrát týždenne. Jeden deň v týždni môžete jesť čokoľvek chcete.
Hlavnou myšlienkou diéty je dodržiavanie režimu s veľmi nízkym obsahom sacharidov, čo by malo vyvolať väčšiu schopnosť tela odbúravať tuk a znižovať tukové zásoby. To logicky vedie k redukcii hmotnosti. Pri dodržiavaní diéty Slow Carb sa odhaduje strata 5 až 10 kilogramov behom mesiaca bez cvičenia.
Pravidlá Slow Carb diéty
Slow Carb diéta je založená na základných pravidlách:
- Vyhnite sa bielym škrobovým sacharidom (6 dní v týždni nejedzte pečivo, cestoviny, cereálie a pod.)
- Snažte sa jesť rovnaké jedlá konzistentne – nemenne.
- Uprednostňujte nízko kalorické nápoje.
- Každý týždeň si vyhraďte jeden deň, kedy si dáte od diéty „voľno“ a budete jesť čokoľvek.
Povolené jedlá v diéte Slow Carb
Toto je zoznam zdravých potravín, ktoré spĺňajú zásady Slow Carb diéty:
- Živočíšne bielkoviny – vajcia, tvaroh, ryby, kuracie, hovädzie a bravčové mäso,
- strukoviny – šošovica, fazuľa, sójové bôby,
- zelenina – špenát, špargľa, hrášok, zelené fazuľky, kyslá kapusta, kimči, avokádo, paradajky, brokolica, karfiol, kel,
- zdravé tuky – maslo, olivový olej, hroznový olej, orechy,
- korenie – soľ, čierne korenie a bylinky – ideálne čerstvé.