19. mája 2025
slow carb diet

slow carb diéta

Nie všetky nízko sacharidové diéty sú rovnaké. Kým veľa populárnych diét, ako napríklad keto diéta, sa zameriava na extra prísun určitých cenných zložiek potravy – v tomto prípade bielkovín, iné redukčné programy cielia skôr na čerstvé potraviny a obmedzený príjem sacharidov.

Čo tak skúsiť zdravé chudnutie? Predstavujeme diétny hit minulého leta – diétu Slow Carb.

Princíp diéty Slow Carb

Princíp diéty spočíva v konzumácii mäsa so strukovinami a zeleninou, a to takmer ku každému jedlu počas dňa. Základom je náhrada rafinovaných cukrov za tie „pomalšie“, ktoré sa dlhšie trávia a lepšie zasýtia.

Čo je Slow Carb diéta? 

Ide o rozdiel medzi jednoduchými a zložitými sacharidmi. Zameriava sa na zložité sacharidy, ktorých trávenie trvá dlhšie. Diéta povoľuje konzumovať päť hlavných skupín potravín – živočíšne bielkoviny, zeleninu, strukoviny, zdravé tuky a korenie, a to v 4 jedlách denne šesťkrát týždenne. Jeden deň v týždni môžete jesť čokoľvek chcete.

Hlavnou myšlienkou diéty je dodržiavanie režimu s veľmi nízkym obsahom sacharidov, čo by malo vyvolať väčšiu schopnosť tela odbúravať tuk a znižovať tukové zásoby. To logicky vedie k redukcii hmotnosti. Pri dodržiavaní diéty Slow Carb sa odhaduje strata 5 až 10 kilogramov behom mesiaca bez cvičenia.

Pravidlá Slow Carb diéty

Slow Carb diéta je založená na základných pravidlách:

  • Vyhnite sa bielym škrobovým sacharidom (6 dní v týždni nejedzte pečivo, cestoviny, cereálie a pod.)
  • Snažte sa jesť rovnaké jedlá konzistentne – nemenne.
  • Uprednostňujte nízko kalorické nápoje.
  • Každý týždeň si vyhraďte jeden deň, kedy si dáte od diéty „voľno“ a budete jesť čokoľvek.

Povolené jedlá v diéte Slow Carb

Toto je zoznam zdravých potravín, ktoré spĺňajú zásady Slow Carb diéty: 

  • Živočíšne bielkoviny – vajcia, tvaroh, ryby, kuracie, hovädzie a bravčové mäso,
  • strukoviny – šošovica, fazuľa, sójové bôby,
  • zelenina – špenát, špargľa, hrášok, zelené fazuľky, kyslá kapusta, kimči, avokádo, paradajky, brokolica, karfiol, kel,
  • zdravé tuky – maslo, olivový olej, hroznový olej, orechy,
  • korenie – soľ, čierne korenie a bylinky – ideálne čerstvé.