Pravidelnosť menštruácie ovplyvňujú v prvom rade hormóny. Príčinou nepravidelnej menštruácie – odborne nazývané polymenorea, čo je menštruácia prichádzajúca po 21 dňoch alebo skôr, býva preto najčastejšie hormonálna nerovnováha, avšak často sú za tým aj zdravotné komplikácie či nesprávne stravovacie alebo životné návyky (diéty, stres a iné).

Koho trápi nepravidelný cyklus najčastejšie?

Začiatok menštruácie

Prvé menštruačné krvácania bývajú rozmanité – trvajú rôzne dlho, prichádzajú nepravidelne a často sa líšia intenzitou krvácania a bolesti. V priemere sú prvé 2 roky po nástupe menštruácie veľmi rozkolísané – súvisí to s tým, že počas niektorých cyklov  nedôjde k uvoľneniu zrelého vajíčka.

Každopádne je nutné mať sa na pozore, ak by menštruácia v puberte trvala príliš dlho (7 a viac dní), bola príliš silná, prípadne ju sprevádzali veľké bolesti, kŕče a iné závažné prejavy predmenštruačného syndrómu (PMS). V takom prípade je dobré poradiť sa s gynekológom.

Užívanie antikoncepcie a menštruácia

Počas užívania antikoncepcie sa môže u niektorých žien objaviť slabé krvácanie mimo cyklu – ide o tzv. špinenie. Pri pravidelnom užívaní antikoncepcie by sa to malo časom ustáliť.

Vysadenie hormonálnej antikoncepcie

Kým niektoré ženy nemajú po vysadení hormonálnej antikoncepcie žiadne problémy a nezaznamenajú ani zmeny v rámci menštruačného cyklu, iné trápi aj niekoľko nepravidelných krvácaní.

Vplyv dojčenia na menštruáciu

Návrat menštruácie po pôrode je individuálny. Zvykne sa hovoriť, že kým žena dojčí, menzes nedostane – to však nemusí byť pravda. U dojčiacich mamičiek sa pravidelný cyklus niekedy obnoví už počas dojčenia, ale často aj niekoľko týždňov po odstavení bábätka. Menštruácia v období dojčenia býva zvyčajne nepravidelná.

Menštruačný cyklus pred klimaktériom 

Niekoľko rokov pred nástupom menopauzy môže hladina hormónov kolísať, čo spôsobuje nepravidelnú menštruáciu.

Úprava menštruačného cyklu

V prípade, že je menštruačný cyklus kratší ako 21 dní, alebo naopak trvá dlhšie ako 35 dní 3 cykly po sebe, je nutné vyhľadať odbornú pomoc. Lekár musí postupovať individuálne ku každej žene a nanajvýš citlivo a dôsledne preskúmať, čo problémy s menštruáciou vyvoláva. V prípade porúch príjmu potravy je možné podať hormóny na vyvolanie menštruácie.

Časté príčiny nepravidelnej menštruácie

  • Gynekologický zápal,
  • endometrióza – ochorenie ženského reprodukčného systému,
  • ochorenie štítnej žľazy,
  • anorexia – porucha príjmu potravy,
  • syndróm polycystických vaječníkov – častý zdravotný problém, ktorý postihuje 5 až 10 % žien v plodnom veku.

Prirodzená podpora pravidelnej menštruácie

Na pravidelnosť menštruačného cyklu môže pôsobiť aj stres, prísne redukčné diéty alebo náročná fyzická aktivita. Problémy s menzesom zvyknú odznieť, akonáhle sa vyššie uvedené ťažkosti odstránia, avšak rozhodne sa tomu dá pomôcť a prispieť k zdravého menštruačnému cyklu aj inak. Ako na to?

  • Pomáha viesť si menštruačný kalendár pre lepšiu prehľadnosť.
  • Sledovanie bazálnych teplôt.
  • K pravidelnej menštruácii môžu prispieť aj prírodné doplnky výživy obohatené o materskú kašičku, alchemilku alebo drmek obyčajný.
Páčil sa vám článok?