Francúzske zemiaky patria medzi obľúbené sedliacke jedlá, ktoré patria do našej slovenskej kuchyne už viac ako 100 rokov. Existuje nespočetné množstvo variantov tohto jedla. My sme si dnes pre vás pripravili ten, ktorý nás zaujal zo všetkých najviac. Už sa vám zbiehajú sliny?
Zemiaky nezabudnite predvariť
Veľké množstvo ľudí zabúda pri príprave francúzskych zemiakov na jednu podstatnú vec – očistené zemiaky sa musia najprv uvarit. Samotné pečenie je už len dodatočná tepelná úprava, ktorá má za úlohu spojiť chuť zemiakov s ostatnými ingredienciami a nemala by trvať príliš dlho, aby sa zemiaky nevysušili a nespiekli.
Výber tých správnych ingrediencií
Do francúzskych zemiakov môžete dať ingrediencie podľa gusta, no stavte hlavne na plné chute a v ideálnom prípade naozaj domáce produkty – domácu klobásku, domáce vajíčka, dobrý syr a naozaj silnú cibuľu, ktorá vás počas krájania rozplače viac ako Titanic.
Pečieme v alobale aj bez
Pečenie zemiakov môže pokojne trvať len okolo 20 minút. Ak sú zemiaky dostatočne predvarené, potrebujete už len zapiecť celý obsah vašej zmesi v zapekacej miske. Posledných 5 minút môžete misku odokryť (buď odobrať alobal alebo pokrievku), aby sa zemiaky pekne opiekli. Nezabudnite zapnúť funkciu grilu na vašej rúre.
Po vytiahnutí z trúby dochutíme
Nemáme na mysli soľ a korenie, tie už by mali byť priamo v zemiakoch. Na vrch celej zmesi však môžete pokojne nastrúhať napríklad parmezán, alebo ich potrieť čerstvým bazalkovým pestom – či už domácim, alebo kupovaným. Zemiaky tak získajú originálnu chuť.
Podávajte so zakysaným mliekom
Aby ste si zemiaky vychutnali naozaj také, aké majú byť, zapite ich zakysaným mlieko, kefírom, acidkom, alebo dajte ráno na okno pohár obyčajného mlieka, ktoré vám do doby, než pôjdete obedovať, trošku začne kysnúť. Prajeme vám dobrú chuť!