klimatizacia multisplit

Mať doma klimatizáciu nie je žiadny luxus. Toto leto ukázalo, že vlastniť kvalitné zariadenie na ochladenie obytného priestoru je viac než nevyhnutnosť. Otázka preto neznie, či si zadovážiť klimatizáciu, ale aký typ klimatizačného systému je pre vašu domácnosť najvhodnejší?

Rozhodujúcim faktorom pri výbere klimatizácie do bytu či domu by malo byť okrem ceny, spotrebe energií, výkonu a hlučnosti aj to, koľko izieb potrebujete ochladiť, prípadne ohriať súbežne. V čom spočívajú najväčšie výhody multisplitovej klimatizácie?

Špecifiká klimatizácie typu multisplit

Prednosťou multisplitovej klimatizácie je, že umožňuje ochladzovať viac miestností naraz. Maximum je až 5 izieb súbežne, pričom všetko obhospodaruje jedna vonkajšia klimatizačná jednotka. Mnoho z nich obsahuje aj tepelné čerpadlo, vďaka čomu môže klimatizácia slúžiť aj na ohrev domácnosti počas chladnejších mesiacov. Ako funguje multisplitová klimatizácia a čím sa odlišuje od klimatizačného systému typu split?

Klimatizácia multisplit v porovnaní so split klimatizáciou

Klimatizácia multisplit a split sa líšia tým, že kým split klimatizácia má 1 vonkajšiu a jednu vnútornú jednotku – ochladzuje teda iba 1 miestnosť, multisplitový klimatizačný systém dokáže na jednu vonkajšiu chladiacu jednotku pripojiť niekoľko vnútorných jednotiek naraz (od 2 do 5). Ušetríte tak priestor na balkóne, stene alebo streche, ale tiež sa tým zníži spotreba energie. Jednotlivé vnútorné jednotky môžete rozmiestniť po dome do niekoľkých miestností a rovnomerne ich ochladzovať podľa potreby.

Fungovanie multisplitovej klimatizácie

Na prepojenie vonkajšej a vnútornej klimatizačnej jednotky je potrebné mať prívod elektriny na vonkajšiu jednotku, zatiaľ čo vnútorná jednotka potrebuje odvod kondenzátu. Vnútorná jednotka funguje tak, že stlačí teplý vzduch, ktorý sa priechodom cez médium s chladivom ochladí a do miestnosti sa vyfúkne ochladený vzduch.

Hlučnosť klimatizačného systému

Čo sa týka prevádzky multisplit klimatizácie, rozhodujúce je, aby vás nijako nevyrušovala. Štandardne sa hlučnosť vnútornej jednotky pohybuje medzi 16 až 56 decibelmi. Na porovnanie priemerne hlučná umývačka vydáva 40 dB, takže klimatizácia s 20 dB sa radí medzi veľmi tiché domáce zariadenia. Pozor však dajte na hlučnosť vonkajšej jednotky, ktoré sa zvyčajne umiestňujú na fasádu domu, prípadne na strechu, balkón alebo priamo na zem.

Výhody multisplit klimatizácie

  • Chladenie (respektíve ohrev) až 5 miestností naraz.
  • Jednoduchá inštalácia.
  • Zaberá minimum priestoru.
  • Nerušivý dizajn, ktorý sa prispôsobí každému interiéru i exteriéru.
  • Nezávislá regulácia každej klimatizačnej jednotky.
  • Menšia spotreba energie než u niekoľkých splitových klimatizácií.

Hodí sa multisplitová klimatizácia do bytu?

Rozhodne áno! Vonkajšia jednotka multisplitovej klimatizácie sa dá umiestniť aj na balkón, kde nebude rušiť susedov a nijako nenaruší vzhľad fasády budovy.

Páčil sa vám článok?